REVIEWS:

Religiøs minimalisme i kirkerummet

13.06.19, Kristeligt Dagblad

Af Peter Dürrfeld

Om værket

Creator Spiritus. Musik af Arvo Pärt med Theatre of Voices. Dirigeret af Paul Hillier. Orgel: Søren Christian Vestergaard.

Der var stuvende fuldt i Trinitatis Kirke til smuk Arvo Pärt-koncert

Den 83-årige estiske komponist Arvo Pärt er en kendt skikkelse i dansk musikliv. I 2008 blev han tildelt Léonie Sonnings Musikpris, og både før og efter denne udmærkelse har adskillige danske ensembler givet sig i kast med hans værker. Derfor var det egentlig ikke nogen større overraskelse, at der var stuvende fuldt i Trinitatis Kirke, da koret Theatre of Voices under ledelse af Paul Hillier fredag inden pinse inviterede til en ren Pärt-koncert med en række af komponistens korværker under titlen ”Creator Spiritus” (Skaberånden).

Pärts stil har – efter en mere turbulent ungdomsperiode frem til 1968 og en efterfølgende tænkepause på en halv snes år – udviklet sig i en personlig retning, præget af stor åndelighed og en tydelig inspiration fra den tidlige gregorianske sang. Man har i den forbindelse talt om hans ”religiøse minimalisme” – og det er slående, hvor godt denne form for korsang gør sig i et kirkerum, i hvert fald når den bliver sunget af et så glimrende ensemble som Theatre of Voices. Det er også minimalistisk i den forstand, at koret består af blot otte sangere: sopranerne Else Torp og Kate Macoboy, alterne Iris Oja og Laura Lamph, tenorerne Jakob Skjoldborg og Ross Buddie samt bassangerne Steffen Bruun og Jakob Bloch Jespersen – deres høje niveau gør det ret og rimeligt at nævne dem alle. Imponerende var det også, at der skiftevis blev sunget på latin og engelsk – og i de to sidste numre fra værket ”Kanon Pokajanen” såmænd også på kirkeslavisk, det liturgiske sprog, som eksempelvis bruges i den russisk-ortodokse kirkes gudstjenester.

Også den orgelsolo med titlen ”Pari Intervallo”, som Trinitatis Kirkes organist Søren Christian Vestergaard spillede midtvejs i koncerten, vidnede om, at Arvo Pärt med ganske enkle midler kan give udtryk for en inderlig, nærmest vegetativ skønhed.

Trinitatis er i det hele taget et af Københavns mest spændende musiksteder, og man byder gennem hele året på varierende koncerter ikke blot i det gamle kirkerum, men også i Rundetaarn, hvis Bibliotekssal ligger oven på kirkens loft. Og hvad Theatre of Voices angår, giver koret den 29. juli koncert under Odsherred Kammermusikfestival med Michala Petri som solist. Den danske blokfløjtevirtuos kan man for øvrigt allerede opleve søndag den 16. juni klokken 15 i Garnisons Kirke i et rent Bach-program.